Braisseret øko okse med mørkt øl og tilbehør.
Den braisserede okse tilberedes med urter, kartoffelmos med rosenkålspuré og salat og kirsebærglaserede rødbeder.
Ingredienser til 4 personer:
Okse og sky:
- 900 g øko oksekød, gerne nyretapper eller oksekæber der begge er faste, fedtfri og meget reelle kødstykker fulde af smag
- 2 spsk. hvedemel
- 1 stor flaske mørkt øl
- ½ l kyllingebouillon eller 1 terning, rør ud i kogende vand
- ½ bundt timian
- 2 laurbærblade
- 3 gulerødder
- ½ knoldselleri
- 2 persillerødder
- Havsalt og friskkværnet sort peber
Skær evt. hinder fra kødstykkerne, del i mindre stykker, krydr med salt og peber og drys med mel.
Brun kødet godt af i lidt olie på en varm pande.
Læg kødet i en stor gryde og dæk med øl og bouillon, og evt. lidt vand så kødet er dækket.
Kog væsken op om kødet og skum for fedt og urenheder, der samler sig.
Når væsken koger, skrue du ned for gryden, afskum let og tilsæt timian og laurbærblade.
Vask og skræl urterne og skær i mundrette stykker. Efter ca. 45 minutter, eller når kødet næsten er mørt, tilsætter du urterne og koger dem med 10-15 minutter. Når kødet er mørt, tager du det og grøntsagerne op og holder det lunt – laurbærblade og timianstænglerne kasseres.
Kog bouillonen ind til i hvert fald halvdelen, smag til med salt, peber og evt. lidt eddike eller sukker. Læg kød og grønt tilbage i skyen og server.
Kartoffelmos:
- 800 g kartofler
- 200 g rosenkål
- 150 g smør
- 2 dl mælk
- Æbleeddike og koldpresset rapsolie til dressing
- Havsalt, friskkværnet sort peber og måske lidt sukker
Skræl kartoflerne, skær i mindre stykker og kog dem møre i rigeligt vand.
Trim og pil rosenkålene for de yderste blade. Gem 4-5 af de pæneste og del resten i kvarte.
Når kartoflerne er møre tager du dem op af vandet og damper dem let af, imens koger du de delte rosenkål møre, 3-4 minutter i kartoffelvandet og blender dem med 50 g af smørret.
Varm mælk og resten af smøret op i en mindre gryde og mos kartoflerne ned i gryden.
Smag både kartoffel- og rosenkålsmosen til med salt og peber, og måske lidt sukker i rosenkålen, hvis den er meget bitter.
Snit de hele rosenkål fint og vend med lidt æbleeddike og rapsolie. Umiddelbart inden servering vendes rosenkålsmosen med kartoffelmosen, men ikke helt igennem, så der opstår en marmoreffekt og drys med rosenkålssalaten.
Rødbeder:
- 200 g små rødbeder
- 2 dl kirsebæreddike
- 1 dl sukker
Kog rødbederne i rigeligt vand med skallen på. Smut dem når de er møre og kog op sammen med kirsebæreddike og sukker. Kog i eddiken et par minutter, tag rødbederne op og køl dem let af. Kog eddike og sukker sammen til en tæt og blank sirup. Vend rødbederne tilbage i siruppen og servér.
Her i økoshoppen har vi både økologiske ungdyr kæber og nyretapper. Du kan se varerne her, og eventuelt lægge varen i kurven.